Croaziera cu velierul in Dalmatia Centrala si de Sud, Croatia 2015




Croaziera Croatia 2014






Perioada:

Aug 24, 2014
Sep 6, 2014
14 zile


Marina plecare-sosire:

Dubrovnik











Traseu barca






data
zi
plecare
via
sosire
NM
ziua
Aug 24, 2014
D
Dubrovnik


0
D1
Aug 25, 2014
L
Dubrovnik

Prozura
22
D2
Aug 26, 2014
M
Prozura

Pomena
15
D3
Aug 27, 2014
M
Pomena

Zaklopatica
21
D4
Aug 28, 2014
J
Zaklopatica

Vela Luka
18
D5
Aug 29, 2014
V
Vela Luka

Vis
23
D6
Aug 30, 2014
S
Vis

Milna
21
D7
Aug 31, 2014
D
Milna

Split
14
D8
Sep 1, 2014
L
Split

Hvar
25
D9
Sep 2, 2014
M
Hvar

Scedro
13
D10
Sep 3, 2014
M
Scedro

Korcula
22
D11
Sep 4, 2014
J
Korcula

Polace
16
D12
Sep 5, 2014
V
Polace

Lopud
26
D13
Sep 6, 2014
S
Lopud

Dubrovnik
10
D14


TOTAL


246
NM


Informatii turistice traseu:

DUBROVNIK

Dubrovnik este un port la Marea Adriatica in sudul extrem al Croatiei si centrul judetului Dubrovnik-Neretva. De asemenea, este una dintre cele mai cunoscute statiuni turistice, fiind numita si „Perla Adriaticii”.
Dubrovnik-ul reprezinta o imbinare intre istorie si peisaj natural unic, iar turistul ce viziteaza acest oras va fi fascinat atat de monumente, de atmosfera „incarcata” de istorie a orasului, cat si de diversitatea peisajului si a activitatilor pe care le poate desfasura.
Din anul 1979 centrul istoric al orasului Dubrovnik a fost inclus in patrimoniul UNESCO.
Partea din Marea Adriatica ce apartine Croatiei este considerata ca fiind una dintre cele mai potrivite destinatii pentru scufundari, atragand numerosi pasionati ai sporturilor nautice in fiecare an. Faimosul oceanograf francez Jacques-Yves Cousteau spunea ca lumea subacvatica de langa Dubrovnik este una dintre cele mai frumoase pe care le-a vazut de-a lungul anilor in expeditiile sale.


Catedrala Dubrovnik 

- prima catedrala a fost construita intre secolele XII-XIV si a fost distrusa in marele cutremur din 1667. Cea de-a doua, cea din zilele noastre, a fost construita in locul sau in secolul al XVIII-lea. 


Biserica St. Blaise (Crkva Svetog Vlaha) 

– biserica in stil baroc, construita intre anii 1705 si 1717 de arhitectul venetian M. Gropeli. In altarul bisericii se afla statuia de aur a Sf. Blaise (Sv. Vlaho) – patronul Dubrovnik-ului, tinand in mana un model al orasului din secolul XVI. 

Columna lui Orlando


– se afla in centrul pietei dintre Palatul Sponza si Biserica St. Blaise. si simbolizeaza dorinta de libertate a Republicii Dubrovnik (Libertas).

Bell Tower 
– este situat la capatul strazii principale din Dubrovnik 
- 35 de metri inaltime, datand din 1444, a fost daramat si reconstruit in 1928.
- ceasul turnului nu are de fapt aratatori, acesta fiind un ceas solar, care arata ora exacta
Palatul Sponza 
a fost construit in anul 1522, initial ca punct vamal, unde negustorii aduceau marfuri din toata lumea si plateau o taxa inainte de a le comercializa. Palatul este un exemplu al arhitecturii croate simpliste, care iti sare in ochi inca de la prima vedere. In prezent Palatul Sponza adaposteste arhivele orasului si poate fi vizitat gratuit, fiind si un refugiu din calea soarelui. Nu trece cu vederea cladirea gotica si ferestrele in stil 
Zidurile Orasului 
– sunt printre cele mai bine intretinute din Europa. Au protejat independenta Republiciii Dubrovnik secole la rand. Inconjoara intregul Oras Vechi si au 1940 metri lungime si 25 de metri inaltime. Intregul complex de ziduri a fost construit intre secolele VIII- XVI, atat sectiunea interioara cat si cea exterioara.

INSULA MLJET



Portul Pomena din frumoasa insula Mljet este un mic sat situat in extremitatea vestica a insulei. Situat la doar 15 minute de mers pe jos de Malo Jezero (Lacul mic) din Parcul National Mljet, Pomena are astazi hotel, cateva restaurante si cafenele, magazine de suveniruri.
Pomena, ca un golf, este un loc foarte sigur pentru ancorare, fiind protejat prin mica insula Pomestak.

Mljet (sau Meleda, in limba italiana) este cea mai sudica dintre insulele mari ale Dalmatiei. A fost locuita intai de colonistii greci, care o numeau Melita.

O legenda locala spune ca Mljet este insula pe care nimfa Calypso l-a tinut captiv pe Ulise, timp de sapte ani. 

Atractia majora a insulei o constituie Parcul National Mljet: insula este cat se poate de generos daruita de natura, cu doua lacuri gemene (Veliko Jezero - lacul mare, si Malo Jezero - lacul mic), cu insula Sf. Maria de pe lacul mic, pe care se afla si acum vechea manastire benedictina, cu un canal cu ape calme care uneste unul din lacuri cu apele Adriaticii, si cu unul dintre cele mai salbatice peisaje ale Dalmatiei; natura pare neatinsa aici de mana omului, insula fiind aproape complet acoperita de paduri de pini de Alep si de stejari. Cine iubeste natura sigur se va bucura de un colt de paradis cum este Mljetul, de apele sale limpezi, de linistea sa perfecta, de pinii care isi coboara crengile pana in apa lacurilor, de cele cateva casute cochete ascunse intre copaci.

Insula Vis



Insula Vis, situata la aproximativ 60 de mile de coasta italiana, are 3 culmi muntoase intre care s-au format campuri carstice: Hum (585m), Sveti Duh (565m) si Mali Hum (514m).
In nordul insulei se afla portul Vis in care vom poposi pentru cateva ore, iar pentru seara ne-am rezervat golful Komiza.

Desi locuita inca din 3000 i.Hr, insula a avut o istorie zbuciumata, fiind ocupata pe rand de romani (219i.Hr.), venetieni (1420 e.n.), austrieci (1797), francezi (1805) si apoi de englezi (1811). Faptul ca este destul de izolata, destul de greu de suportat pentru locuitorii insulei, a plasat Vis printre destinatiile preferate ale turistilor din intreaga Mediterana. 

Plaje frumoase, natura conservata, agricultura ecologica si arhitectura traditionala, toate acestea constituie avantaje unice oferite de aceasta insula.
Vis a fost dintotdeauna o insula de pescari si viticultori. 

Scriitorul grec Agatarhid spune in scrierile sale ca vinul din Vis, comparativ cu toate celelalte vinuri, este cel mai bun. Cel mai cunoscut vin alb autentic este Vugava, pe care vom avea ocazia sa il degustam in numeroase restaurante si pivnite locale.

Daca adaugam acestei mosteniri istorice si culturale frumusetea apei cristaline, a uimitoarelor plaje ascunse si a golfurilor, este clar ca Vis este destinatia turistica preferata pentru cei care vor sa incerce mediul Mediteraneean autentic.
Komiza, este considerat leaganul pescuitului in Marea Adriatica. In timpurile trecute, pescarii din Komiza erau recunoscuti in toate porturile din Mediterana ca fiind experti in domeniul lor. Astazi, Muzeul de pescuit din Komiza prezinta istoria celebra a pescarilor din Vis.
SPLIT
Split este cel mai mare si mai important oras din Dalmatia, si cel de al doilea oras al Croatiei. Este fost oras venetian, stapanit de Venetia din secolul XIV si pana in 1797, iar centrul vechi istoric si Palatul lui Diocletian sunt inscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. 
Restaurantele din Split, vestite pentru varietatea culinara oferita: peste proaspat, scoici, specialitati din carne combinate cu legume servite alaturi de un pahar de vin precum Merlot, Cabernet, Vigava sau Posip, ultimele doua fiind cele mai apreciate vinuri albe din Split. 
In Split au loc in fiecare an o serie de evenimente precum Festivalul Cantecului, Targul International de Flori, Festivalul International de Teatru, fapt ce atrage foarte multi turisti. De asemenea, Split-ul este recunoscut pentru diversitatea sporturilor care se pot practica, de la sporturile nautice si pana la golf sau tenis.
Palatul lui Diocletian
- este cu certitudine primul lucru pe care vei dori sa il vizitezi cand ajungi in Split. Palatul este impresionant prin arhitectura. In centrul palatului se afla un spatiu larg, inconjurat de 6 coloane solide pe partea estica si cea vestica si un arc decorat cu ghrilande in mijloc. 
La cativa pasi de Palatul lui Diocletian, vom vedea vechea piateta populara, constuita in secolul 15, care adaposteste un muzeu etnografic si un muzeu al orasului. De asemenea, nu trebuie sa ratam statuia lui Grgur Ninski, un lider croat din secolul 10, realizata de cel mai faimos sculptor croat, Ivan Mestrovic.
Palatul Cindro
- este considerata a fi cea mai frumoasa cladire in stil baroc din Split, fiind situata in partea vestica a orasului. 
HVAR
Portul Hvar este cel mai important oras din insula cu acelasi nume. Aceasta este cea mai lunga si cea mai insorita dintre cele peste 1,000 de insule croate. Site-ul turistic Lonely Planet situeaza Insula Hvar pe locul 5 in topul celor mai frumoase 10 insule de vizitat in 2012.
Orasul antic Hvar, cu o istorie bogata, se prezinta ca un monument. Cele mai importante obiective de vizitat sunt: cetatea Fortica (Spanjola), catedrala din Hvar, teatrul Hvar (infiintat in 1612) cu arsenalul si manastirea franciscana.
Viata de noapte din Hvar este cea care atrage cei mai multi tineri din intreaga lume si desigur si pe noi. Aici ne putem bucura de numeroase restaurante, cafenele, degustare de cocktail-uri in Carpe Diem, cluburi sau petreceri pe plaja.
Ceea ce fascineaza turistii, sunt golfurile neatinse de langa oras, unde vom putea ajunge cu barca noastra sau facand o scurta plimbare pe jos admirand peisajele mediteraneene.
KORCULA


Orasul se poate lauda ca a reusit sa pastreze mai mult de un secol jocurile de vitejie numite Moreška care se tin in fiecare an pe 29 Iulie in ziua de Sf. Todora.
In apropierea acestui oras se afla un sat pescaresc, Lumbarda, cunoscut pentru productia de vinuri albe de buna calitate, dar si pentru plajele acoperite cu nisip. 
In plus avem aici ocazia de a degusta unele dintre cele mai bune vinuri cum ar fi: Posipa sau Grka.